Yksi joukkorahoitusprosessi saatiin onnellisesti maaliin, kun suomalainen ravintolakonserni NoHo Partners osti fresh casual -hampurilaisketju Friends & Brgrs:n. Mitä kolmivuotisesta omistajuudesta jäi käteen?
Osallistuin joukkorahoitusantiin marraskuussa 2016, ja olin omistajana 3v ja 2kk. Ostotarjouksen tullessa äskettäin luovuin kaikista osakkeistani, enkä ottanut tilalle NoHon osakkeita. Voittoa tuli viitisen kymppiä.
Friends & Brgrs -omistuksen kokonaistuotto on 22,5%. Vuosituotto on n. 7,5% eli indeksiinkin verrattuna heikko. Joukkorahoituskohteilla on vaikeaa tienata. On lisäksi oma haasteensa kantaa riskiä osakkeista, joille ei ole markkinapaikkaa, eikä hinnanmuodostusta.
Friends & Brgrs:n kunniaksi sanottakoon, että tiedottaminen meidän joukkorahoitusomistajien suuntaan toimi aivan riittävän hyvin. Firman uusimmista toimista ja tuloksista pysyi hyvin perillä. Olen pitänyt koko ajan Friends & Brgrs-ketjusta, sen brändistä, burgereiden mausta. Firma on vankkaa työtä perustajaomistajilta, joille kunnia kuuluu.
Kun NoHo nyt osaa burgerilaisketjun enemmistön, on se sillä tavalla hyvä asia, että pääsen yhdestä joukkorahoitusomistuksesta eroon. Ei niitä tosin montaa ole. Kokeilen mielelläni rahoitusalan uusia kuvioita, ja niin tein tässäkin kohden: olen laittanut pari satkua joukkorahoituskohteisiin testimielessä.
Joukkorahoitus on nostanut suosiotaan tässä noususyklissä (2009-2020). Näissä kohteissa yritykset saavat itse määritellä hintansa ja kallistahan se on ollut.
Joukkorahoitusyhtiöt ovat kertoneet rajuista kasvu- ja kannattavuusnäkymistä. Kauppalehden selvityksessä (2018) oli käyty läpi joukkorahoitusalusta Invesdorin 32 toteutunutta osakeantia. Poimitussa otoksessa neljä yritystä oli saavuttanut liikevaihto- ja kaksi yritystä käyttökatetavoitteensa, joten luvatut numerot antavat yhtiöistä useimmiten väärän kuvan. Sijoittajien tilanteen tekee tukalaksi se, että osakkeiden arvostus perustuu yhtiöiden tarjoamiin näkymiin.
”Alan sijoittaja-aineistoja leimaa yltiöpäinen optimismi, koska velvoitteita varovaisuuteen ei ole. On vakiintunut käytäntö, että esitetään epärealistisia arvioita tulevasta”, luonnehti Repo Median perustaja Eljas Repo Kauppalehdessä.
Joukkorahoitusyhtiö Invesdorin toimitusjohtaja Lasse Mäkelä sanookin Helsingin Sanomissa (2020), että suuret riskit pitää viestiä sijoittajille hyvin. ”Meidän viestimme sijoittajille on se, että noin puolet yrityksistä menee todennäköisesti konkurssiin. Noin kymmenen prosenttia on sellaisia, joilla voi tehdä kovat voitot.”
Joukorahoituskampanjat näyttävät olevan siten hinnoiteltuja, että parhaassakin tapauksessa sijoittajalle jää vain koronkaltainen korvaus rahojensa määräaikaisesta investoimisesta yritykseen. Yksityisen sijoittajan kannattaa edelleenkin sijoittaa pörssi-indeksiin tai pörssiyhtiöihin, enkä ole ollenkaan varma, että hyvin hajautetun osake-korko-salkun mausteeksi välttämättä tarvitsee joukkorahoituskohteita.
Oman kokemuksen perusteella joukkorahoituskohteiden kanssa voi olla tyytyväinen jos saa rahansa takaisin. Silloin asiat ovat jo menneet aika hyvin. Friends & Brgrs:n tapauksessa sijoittaja sai lisäksi vähän korkoa päälle, joten hyvä niin.